Какви свойства имат строителните материали

Въздушно съпротиление.

Въздушната устойчивост е способността на строителния материал да издържа на многократно овлажняване и изсъхване за дълго време без деформация и загуба на механична якост. Бетонът, керамиката и други строителни материали от естествен и изкуствен камък, както и горните страни на хидравличните конструкции, пътните настилки, които се свиват, когато са сухи и се разширяват, когато са мокри, се разрушават поради появата на опънни напрежения.

Какви свойства имат строителните материали. Топлофизични свойства на строителните материали

Топлопроводимост на строителния материал. Топлопроводимостта е свойството на материала да предава топлина през дебелината си. Топлопроводимостта на даден материал обикновено се характеризира със стойността на коефициента на топлопроводимост. Този коефициент показва количеството топлина в килокалории, преминаващи през 1 квадратен метър за 1 час. материал с дебелина 1 m с температурна разлика на противоположните му повърхности от 1 ° C. Обикновено коефициентът на топлопроводимост е по-висок за плътни материали и по-нисък за порести материали. Съдържанието на влага в материала рязко (до 10 пъти) увеличава неговата топлопроводимост, което се обяснява със значителната топлопроводимост на водата. Когато мокрите материали замръзнат, тяхната топлопроводимост се увеличава още повече.

Устойчивост на замръзване на строителни материали.

Под устойчивост на замръзване се разбира способността на материал, наситен с вода, да издържа на повтарящо се редуващо се замразяване и размразяване без признаци на разрушаване, тоест без напукване, натрошаване, разслояване, без значително загуба на здравина и маса. Водата в порите на материала, превръщайки се в лед, се увеличава в обем с около 10%. В този случай в материала възникват големи вътрешни напрежения, които постепенно го разрушават. Способността на даден материал да издържа на разрушаване от замръзване зависи от наличието в неговата структура на определен обем затворени пори, в които водата се изцежда под натиска на нарастващите ледени кристали.

Устойчивостта на замръзване на материала в строителството се определя количествено по степен F – броят на циклите на променливо замразяване и размразяване, които пробите издържат, без да намаляват якостта с 5 … 25% и теглото с 3 … 5%, в зависимост от предназначението на материала. За устойчивост на замръзване са установени следните степени: тежък бетон – F50 … F500, лек бетон – F25 … F500, стенни керамични камъни, тухли – F15 … F100.

Какви свойства имат строителните материали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *