Характеристики на събирането и рециклирането на отпадъци в различни страни

 

Най-разпространеният начин за изхвърляне на отпадъци е изгарянето. Днес има огромен брой инсталации за изгаряне на твърди отпадъци. Този метод, както и депото, е вреден за околната среда. Между другото, само разградим боклук може да бъде заровен в земята, но това правило не се спазва във всички страни.

Рециклирането на отпадъци, тоест рециклирането им за по-нататъшна употреба, е най-добрият начин за изхвърляне на отпадъци. В света няма толкова много заводи за преработка на боклук. Именно този метод на работа с боклука помага за изравняване на екологичното равновесие – за създаване на баланс в отношенията между човека и природата.

Правилно сортиране и изхвърляне на отпадъците

Сортирането на отпадъци е широко разпространено в САЩ, много страни в Европа и Азия. Организацията на този процес е оптимизирана и опростена възможно най-много, тъй като сортирането започва на етапа на изхвърляне на отпадъци. Законодателството на много държави задължава своите граждани да сортират отпадъците в различни контейнери и чували, които имат свой цвят и обозначение. Например в почти всички префектури на Япония гражданинът подлежи на голяма глоба за нарушения при сортиране на боклук или отказ да го използва.

Правилното събираме на отпадъците

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *